PEČEME
20. 11. 2010
Hruškový dezert
3 porce • 
Při oslabené slinivce raději jenom čistý dezert bez tvarohového potěšení a též bez ořechů.
Ingredience:
-
750 g oloupaných hrušek (výborné jsou odrůdy Boskovská lahvice)
-
50 ml vody
-
3 rovné lžičky práškového agar-agaru
-
2 lžičky medu (nejlépe akátový)
-
1 rovná lžička mleté skořice
-
tvarohové potěšení na ozdobení
-
sušené švestky
-
trochu vlašských ořechů
-
Klasické marokánky bez cukru
09. Prosinec 2008 | Alemari |
2 plechy dle velikosti • 
Pro bezlepkovou dietu použit mouku pohankovou • 
Při oslabené slinivce jenom ochutnat pár kousků.
Ingredience:
-
50 g celozrnné jemné mouky špaldové (popř. hladké pohankové)
-
350–370 ml vody
-
35–40 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
-
5 kapek pomerančového arom. oleje „Just“
-
50 g vlašských ořechů
-
50 g arašídů natural
-
50 g sloupnutých mandlí
-
80 g sušených švestek
-
70 g fíků
-
35 g datlí
-
trošku skořice
-
hrst půlek arašídových oříšků
-
hořká čokoláda na vaření BIO s třtinovým cukrem
Klasické marokánky připravovala moje maminka z vařené sladké kašičky z hladké mouky a hlavně z kandované pomerančové kůry. Do této kašičky, ze které se pak marokánky pekly, se dalo použít vše od sušeného ovoce, zbytků oříšků, mandlí, až po drobečky z rozpadlého cukroví.
Pomerančovou kůru již roky neproslazuji bílým cukrem a do marokánek vůbec nepoužívám. Vůni pomeranče nahrazuji přikapáním pomerančového aromatického oleje od firmy „Just“.
Místo všelijakého proslazeného ovoce, plného bílého cukru, používám jenom ovoce sušené, které k oslazení marokánek postačí. Sladidlo není potřeba žádné, ani alternativní.
Jemnou celozrnnou špaldovou (nebo pohankovou) mouku rozkvedláme ve vodě a dáme vařit za stálého míchání na hustou kašičku. Ještě do teplé a vroucí rozpustíme sušený sojový nápoj s příchutí smetany.
Sušené švestky, fíky a datle nakrájíme najemno. Mandle, vlašské ořechy i arašídy nasekáme nahrubo. Veškeré sušené ovoce i sekaná jádra přidáme do teplé kaše a dobře promícháme. Kaši ovoníme aromatickým olejem a troškou skořice.
Z husté kašičky tvoříme lžičkou na plechu na pečící papír hromádky, které lehce rozmáčkneme na placičku půlkou arašídového oříšku. Upečeme v mírné troubě asi při 150–180 °C. Dobu pečení si hlídáme, abychom nepřipálili okraje. Bude zhruba 40–45 minut.
Hotové marokánky můžeme potřít ze spodní strany hořkou čokoládou na vaření s třtinovým cukrem. Nejlepší zkušenosti mám s tou, kterou jsem použila v receptu Čokoládové hrudky. Tato čokoláda je velice chutná a lze ji dobře rozpustit na vodní lázni.
Potřené marokánky necháme zaschnout v chladu a uchováváme na suchém a chladném místě. A někdy i pod sedmi zámky…:-))
Poznámka: Marokánky bez cukru můžeme v množství pár kousků ochutnat i při oslabené slinivce. Ovšem jenom v období, kdy máme slinivku v klidu. Určitě bych je nedoporučovala mlsat těsně po přeléčeném zánětu slinivky. Je též vhodné jejich strávení podpořit nějakým bylinkovým čajem. Já pro jistotu volím pár doušků puškvorcového čaje.
Zdravým členům rodiny však chutnají převelice a mohu je připravovat i v dvojnásobném množství a určitě budou patřit k prvním snědeným druhům cukroví…
Máme-li nějaké rozpadlé cukroví, které potřebujeme zužitkovat, můžeme drobečky do kašičky na marokánky přidat také. Používáme však jenom rozdrobené cukroví bez cukru nebo s cukrem ovocným.
Při použití pohankové mouky na uvaření základní kaše lze marokánky zahrnout i do bezlepkové diety. Již jsem je takto připravovala a jsou téměř k nerozeznání co do chutě.
Marokánky bez potření čokoládou jsou také velice dobré. Ty můžeme s oslabenou slinivkou
Jahelno-makové kuličky bez cukru
dle velikosti 14 kuliček • 
Pro bezlepkovou dietu nedávat ovesný nápoj, obsahuje pařenou ovesnou mouku.
Ingredience:
-
80 g jáhel + 400 ml vody
-
50 g mletého máku
-
20 g obilného nápoje (rýžový, ovesný, sojový)
-
2–3 kapky pomerančového aromatického oleje „Just“
-
cca 14 ks celých oloupaných mandlí
-
přírodní extrakt „Steviana“
-
kukuřičná strouhanka nebo instantní rýžová mouka na obalení
-
datle na datlový med (nemusí být)
Další dezertní kuličky jsou uvařeny z máku a jáhel. Jako náplň do kuliček použijeme sloupnuté mandle. Mák, jáhly i mandle jsou silně zásadité potraviny. Když kuličky osladíme místo medem třeba Stevianou, tak tento dezert nebude zvyšovat kyselost našeho vnitřního prostředí.
Příprava těsta na kuličky spočívá v uvaření jáhel do měkka. Jáhly přebereme, odvážíme a třikrát spaříme na sítu vařící vodou. Pak je dáme vařit do 400 ml vody.
Pomalým varem jáhly uvaříme. V závěru přimícháme namletý mák a obilné mléko. Vše za míchání provaříme. Mák jáhly zahustí. Uvařenou jahelno-makovou kaši ovoníme aromatickým pomerančovým olejem a osladíme dle chuti Stevianou. Necháme zchladnout v hrnci.
Prochladlou kaši vyklopíme na desku nebo vyvalovací vál a rozdělíme na stejné díly. Z každého dílu v rukou tvoříme hrudky, do kterých zapíchneme celou oloupanou mandli a pak vytvarujeme kuličku. Kuličky můžeme obalovat v mletých mandlích nebo dietněji v kukuřičné strouhance, popř. v rýžové instantní mouce.
Pokud chceme, aby nám kuličky nezvyšovaly kyselost v těle, tak je pojídáme bez dalšího oslazení. Ale pro ty, co mají raději sladší podobu dezertů, bych doporučila polití třeba Datlovým medem.
Poznámka: Dezertní kuličky jsou sice s mákem, ale moje oslabená slinivka je snáší většinou bez problémů. Svoji povahou nebudou sice úplně zásadité, protože obsahem obilného mléka je do nich vložena i kyselá složka, ale budou celkově neutrální. Takto mohou být dobrou alternativou tučných dezertů, které slinivce neprospívají, ani kdybychom je zalili litrem puškvorcového čaje. :-)
Samozřejmě, že kdo chce a může, tak tyto kuličky osladí při přípravě třeba medem. Nebudou pak sice již neutrální potravinou z hlediska acidobazicity, ale budou určitě plnohodnotným dezertem díky obsahu kvalitních minerálních látek z máku, mandlí i jáhel.
Steviana je přírodní extrakt ze sladké bylinky Stévie. Více informací o Stévii jsem zmínila v poznámce u receptu na Jahodovou zmrzlinu se Stévií.
Jahelno-makové kuličky při použití rýžového nápoje mohou zařadit do svého jídelníčku i lidé držící bezlepkovou dietu.
Tažený závin
Ingredience
těsto: 350 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g rozpuštěného másla, špetka soli, 1 lžička octa, 150 ml mléka
náplň: oloupaná nastrouhaná jablka, moučkový cukr, skořice, rozinky, strouhanka nebo mleté ořechy, rozpuštěné máslo
Postup
Ze všech surovin zpracujeme těsto. Propracováváme ho důkladně rukama na vále dokud nevznikne hladké lesklé těsto. Občas jím udeříme o vál, aby se vytěsnily vzduchové bublinky. Těsto se pak lépe vytahuje. Bochánek vypracovaného těsta necháme na vále, přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat. Pak ho rozpůlíme. Každou část rukama vytahujeme na vále pokrytém pomoučenou utěrkou. Neválí se válečkem! Až je těsto tenké jako lístek (skoro průsvitné), lehce ho poprášíme prosátou strouhankou nebo pomletými ořechy, hustě posypeme strouhanými jablky, moučkovým cukrem se skořicí, rozinkami a pokapeme máslem. Pomocí utěrky srolujeme do závinu a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme 30 - 35 minut při 190°C. Po upečení znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
V těstě není žádný cukr. Pokud jablka osladíme a závin pocukrujeme vhodným sladidlem, mohou si na něm pochutnat i diabetici.
zdroj: časopis Knihovnička Recepty - To nejlepší z jablek´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´Jste zde: Moučníky » Kynuté
Křehké rohlíčky z Claudie
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 250 g tuku,1 vejce, 12 lžic mléka, 50 g droždí, špetka soli, trochu citrónové kůry
Postup
Suroviny smícháme v těsto a rozdělíme na pět kusů, ze kterých utvoříme bochánky. Každý rozválíme na kulatou placku. Rozkrájíme ji na osm dílů, na každý položíme lžičku tvarohové nebo oříškové náplně a srolujeme. Necháme chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a upečeme dorůžova.
Vhodné pro diabetiky (v tom případě musíme náplň osladit diabetickým sladidlem).
|
Dietní Bramborák
29. července 2007 v 23:34 | Boráček | Dietní jídla
Potřebujeme:
4 větší brambory
1 vejce
sůl
0,5 kávové lžičky majoránky
1 špetka pepře
2 stroučky česneky
Postup: