ZÁZVOR
24. 8. 2012
Zázvor - zázrak s velkým Z |
Jako první pomoc, když cítíte, že se o vás pokouší nachlazení, vyzkoušejte zázvorový čaj s medem a citrónem. Voňavý nápoj štiplavé chuti dokáže mnohdy díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům začínající nemoc zahnat. |
Zázvorový čaj můžete koupit klasicky v krabičce naporcovaný v čajových sáčcích, ten vám ovšem od nastydnutí zdaleka neuleví tak, jako čerstvě připravený nápoj. Hlízovitý oddenek seženete v prodejně ovoce a zeleniny nebo často také u asijských prodejců, neboť právě v Číně a Indii se tato rostlina využívá už přes dvě tisícovky let. |
Kousek hlízy pak stačí zbavit slupky, nastrouhat na jemném struhadle a zalít vroucí vodou. Někdo pije čaj bez přísad, jinému však vadí ostrá chuť, a tak lépe chutná přislazený medem a okyselený citrónem, případně dochucený skořicí či hřebíčkem. Ideální je vypít ho ještě horký, krásně uvolní nos, dutiny a zklidní kašel, stejně tak zmírní i bolesti hlavy, svalů, kloubů a otupí i bolest v krku. |
Zkuste zázvorovou koupel |
Možné je při prokřehnutí nebo začínajícím nastuzení připravit si podobným způsobem jako čaj (ale bez citrónu a medu) i koupel na nohy. Ty taková zázvorová lázeň nádherně prohřeje a báječně zrelaxuje. Mezi účinky zázvoru totiž patří stimulace oběhové soustavy a vhodný je rovněž při horečce, neboť podporuje pocení. |
Aby toho nebylo málo, zázvor zná celou řadu dalších léčebných kouzel - pomáhá při zažívacích potížích, stimuluje trávení, podporuje chuť k jídlu a zbaví jak cestovní, tak těhotenské nevolnosti. Říká se o něm dokonce i to, že dokáže zbrzdit některé druhy rakoviny. |
Zázvor jako prevence |
Proto se vyplatí zázvor konzumovat nejen při akutních obtížích, ale také preventivně. Ideální je mít kus oddenku (nikoliv kořenu, jak někteří mylně tvrdí) vždy po ruce v lednici, díky svým antibakteriálním vlastnostem se po několik týdnů nezkazí. Jinou variantou je rovnou zázvor zpracovat i do jiných podob. |
Místo pastilek na bolení v krku si stačí "lupnout" kousek kandovaného zázvoru. Pokud vychladíte zázvorový čaj, můžete jej popíjet jako zázvorovou limonádu. Stejně tak je možné přidat ho do řady pokrmů, jako jsou kompoty, marmelády či sušenky. Jste-li milovníky asijské kuchyně, pak vězte, že patří do řady indických, thajských nebo čínských jídel. Neodmyslitelně je spojen také s japonským suši. Výtečně okoření mrkvovou i dýňovou polévku. Oblíbené je rovněž zázvorové pivo, známé zejména v Anglii. |